Annie Lööfs debattteknik (ja, trippelkonsonant är det nya svarta)

Annie Lööf är tämligen ny partiledare för Centern. Hon har varit debattivrig i inledningen. Jag tittar lite närmare på två favoritargument som hon använt sig flitigt av.

-Vi har inte råd att säga nej till några jobb.

Detta svar använder hon när Alliansen kritiseras för RUT och för utarmandet av offentliga medel genom restaurangmomssänkningen.

Vad är problemet med det här svaret? Ja, det främsta är ju att det egentligen inte funkar på den vanligaste invändningen. Nämligen

”Om vi inte har råd att säga nej till några jobb, hur kan vi då ha råd att säga nej till betydligt billigare jobb inom offentlig sektor?” (Jag har inte hört ngn säga det här rätt ut än, men Jonas Sjöstedt verkar vara på väg).
Bara för övertydlighetens skull vill jag säga att det ju är det man gör. Säger nej till andra jobb. För momsintäkterna man tog bort gick ju nånstans förut. Till offentlig sektor till exempel.

Annie Lööf verkar dock inte bry sig om detta. I debatt med Jonas Sjöstedt i SR:s Studio ett så ignorerar hon att hennes jobb är dyrare och säger samma sak igen.

Prognos: Förmodligen fortsätter hon med samma svar och kommer alltmer framstå som en sloganmaskin á la företrädaren Maud Olofsson. Vilket ju funkar rätt bra eftersom svenska journalister endast undantagsvis ställer följdfrågor och påvisar bristande logik i argumentation.

Nästa argument.

-Ni vill förbjuda en hel bransch!
alternativt
-Ni vill ta bort tusentals jobb! 

Båda har använts flitigt angående Vänsterpartiets förslag att förbjuda bemanningsföretag.
Jag håller med om att det är ett slagkraftigt argument. Det låter klatschigt. Det gör det dock inte mindre innehållslöst.

Bemanningsföretag skapar ingen egen bransch. De skapar osäkra anställningsvillkor i redan befintligt branscher.
De erbjuder en anställningsform som ger minsta möjliga lagliga trygghet. Till sjuksköterskor, vårdbiträden, förskolepersonal, byggarbetare osv osv.
Behovet av jobben kommer finnas kvar även om Manpower och Uniflex försvinner.
Alltså, Annie Lööf säger något som är helt felaktigt.
Det kan vara så att bemanningsföretagen varit en verklighet i hela Annie Lööfs politiska liv, och att hon därför tror att det hon säger är sant. Det kan vara så att hon faktiskt inte känner till att folk jobbade inom tex vård innan bemanningsföretagen kom. Men, att tro detta vore att försöka förminska Annie Lööf på grundval av hennes låga ålder och ringa arbetslivserfarenhet, och jag vill inte plocka så billiga politiska poänger, så jag väljer att inte tro det.

Prognos: Vänstern kommer bli allt bättre på att påpeka argumentets brist på innehåll. Men i enlighet med Alliansens politiska logik, ”Vi förhåller oss inte till den verklighet vår politik skapar, utan till den verklighet vi tycker att vår politik borde skapa”
(tidigare känt från ”En sjuk blir frisk om vi kräver det, eftersom det är vi som definierar vad ordet sjuk innebär” och ”Vi skapar jobb genom att skära ned i offentlig sektor för att bekosta jobbskatteavdraget som på ett sätt vi ännu inte kan förklara, och i efterhand inte heller kan visa i siffror, kommer skapa fler jobb”) så kommer hon hålla kvar vid även detta påstående.

Det var allt. Missa inte kommande delar i ”Debatt med Alliansen”. Snart i en blogg nära den här. Eller i den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s