Öppet brev till partierna i Malmö

Vill Malmös politiker fortsätta ducka?

Om några dagar åker vi Teaterrepubliken till Stockholm för att gästspela med vår föreställning Teaterrepubliken får barn. När vi spelade pjäsen i Malmö i höstas väckte vår granskning av föräldrastödsprogrammet COPE mkt debatt.

Förutom att debattera frågan så riktade såväl vi i Teaterrepubliken som många i vår publik uppmaningar till ansvariga politiker att klargöra hur de ställde sig till de belönings- och bestraffningsinslag programmet innehåller. Men trots att programmet kostar malmöborna mellan två och tre miljoner kronor årligen har inget tydligt svar kommit. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har sagt att hon tar kritiken på allvar. Ändå har hon upprepande gånger duckat för huvudfrågan. Nämligen om hon är för eller emot de delar av COPEprogrammet som uppmuntrar till uppfostran genom användandet av belöning och bestraffning.

Vi upprepar nu därför uppmaningen. Och utvidgar den till samtliga Malmös partier. Inte minst till Miljöpartiet som var pådrivande vid införandet av skattefinansierat COPE i Malmö, samt till Vänsterpartiet som med sin del i majoritetsstyret av staden har väsentlig makt över frågan. Men givetvis är vi också intresserade av övriga partiers syn på saken.

Det vi vill ha svar på är följande:
-Är ert parti beredda att fortsätta skattefinansiera ett program som innehåller de inslag av belönings- och bestraffningsuppfostran av barn som COPE gör?
-Om ja, är ni beredda att försvara programmets alla delar?
-Om nej, hur kommer ni agera för att stadsdelarnas satsning på COPE ska upphöra?

Vi skulle vara mycket mer stolta över vår stad om vi för vår Stockholmspublik kunde berätta något annat än att Malmös partier inte är beredda att offentligt försvara det de satsar så mycket pengar på. För det är faktiskt det enda vi kan säga i nuvarande situation. Vi har premiär i Stockholm den 16:e mars och spelar till den 20:e. Ni har till dess på er att ge oss något annat att säga.

August Lindmark, Dramatiker, regissör och skådespelare på Teaterrepubliken

1 tanke på “Öppet brev till partierna i Malmö

 1. Till
  August Lindmark, Dramatiker, regissör och skådespelare på Teaterrepubliken

  Angående COPE
  Först och främst skulle vi vilja tacka Teaterrepubliken som genom sin pjäs och sitt arbete satt sökarljuset på en viktig diskussion och debatt. Ni har visat att kultur, samhälle och undersökande Teater har en mycket viktig roll att spela i det offentliga demokratiska samtalet.

  I ditt öppna brev har du ställt några frågor till oss om föräldrautbildningsprogrammet COPE.

  Vänsterpartiet är principiellt mycket tveksamma till alla former av program och manualer som används generellt i olika sammanhang. Ett program som är utarbetat i ett sammanhang, när det gäller COPE i Kanada, kan inte överföras till ett annat sammanhang där människor lever under andra förhållanden och med andra förutsättningar.

  Det är inte heller politikens roll att införa olika pedagogiska eller andra genomförandemodeller, utan att sätta upp mål. I fallet med COPE lades en gång extra pengar i en satsning på föräldrautbildning. Vi i Vänsterpartiet var skeptiska till detta, men det försäkrades att olika negativa delar i programmet skulle förändras och inte användas.

  Teaterrepublikens granskning av hur COPE används och olika nyckelpersoners uttalanden visar att användandet av COPE bryter mot grundläggande värderingar som är viktiga för oss i Vänsterpartiet. Vi kan inte försvara att bestraffningar och belöningar används mot barn. Det är helt oacceptabelt att detta finns i en manual som används i en kommunal verksamhet. Vi har sedan Teaterrepubliken uppmärksammade problematiken vid ett flertal tillfällen tagit upp detta i diskussioner inom majoriteten. Vi i Vänsterpartiet vill och agerar för att Malmö stad ska sluta använda COPE som program för föräldrautbildning.

  Det innebär att Vänsterpartiet inte är beredda att stödja att COPE skattefinansieras via Malmö stad. Det innebär också att vi på alla politiska nivåer i staden inklusive stadsdelsnämnderna via våra politiska representanter kommer att ta upp frågan och agera för att stadsdelen inte längre skall skjuta till pengar till eller använda sig av COPE.

  Malmö 2012-03-13
  För Vänsterpartiet Malmö

  Daniel Sestrajcic, ordförande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s