Att utrota arbetslösheten

Centern har ju börjat profilera sig genom att vilja skapa jobb. Vilket ju är rimligt för ett Näringslivsministerpostsparti.
Idag skriver Annie Lööf om jobben hon varit med att skapa i restaurangbranschen genom att sänka momsen.
Och centern är ju också inne på att sänkta ingångslöner skulle ge mer jobb. Och att många ungdomar idag gärna skulle ta en lägre lön ist för att vara arbetslösa.

Jag satt därför här och funderade på om det inte borde gå att ta den här idén längre. Och har nu ett förslag som jag tänkte bjuda Centern och den övriga Alliansen på.

Jag tänker så här.
Varför satsa på halverad ingångslön? När man kan satsa på INGEN ingångslön?

I ett initialt skede kommer ju en hel del restauranger och butiker behöva lite extra gratis hjälp. Och det kommer göra en del för arbetslösheten. Men, efter ett tag kommer det ta stopp. Det finns nog ändå en gräns för hur många personer som kan stå på McDonalds och hjälpa till, även om det är gratis att de står där. Själva markytan de upptar borde efter ett tag bli kostsam tänker jag.

Då är det dags för oss i allmänheten att hjälpa till. Jag tror att vi alla kan tänka oss en del uppgifter vi skulle vilja ha hjälp med. Jag skulle vilja slippa diska de sakerna som inte går in i diskmaskinen till exempel.

Och här tänker ni kanske, men, hur ska vi motivera folk att jobba om de inte får betalt? Kommer de inte säga nej?
Det är i och för sig rimligt av er att tänka så, men också väldigt fyrkantigt.
Här är det viktigt att se sig omkring och dra lärdomar av de erfarenheter som samhället kan ge oss. Jag har tittat närmre på FAS3 där man ju hittat en bra lösning på det här problemet. Man har helt enkelt gjort det obligatoriskt att arbeta. Säger man nej ryker trygghetsförsäkringarna. Och det fungerar utmärkt. Människor har en mycket stor tendens att jobba gratis när de måste. Det är inga nyheter iofs. Länder som genom historien jobbat med tex obligatorisk rösträtt har lyckats väldigt bra med högt valdeltagande till exempel.

De här två enkla regleringarna tror jag skulle ge mycket snabba resultat.

Ingen lön + Lagbrott att tacka nej till jobb = Snabbt sänkt arbetslöshet.

Då har vi löst ett mycket stort samhällsproblem. Vilket är mycket bra eftersom vi då kommer ha tid att fokusera på nästa stora utmaning. Nämligen vilka som ska ha råd att äta på restaurangerna och handla i butikerna. Mer om det nästa gång.

För övrigt anser jag att Malmö ska sluta skattefinansiera COPE.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s